Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Pět otázek pro starostku České Lípy (17/2019)

Kdy by se mohl začít stavět obchvat města? Kolik stojí City Cross Run? K čemu by mělo sloužit Škroupovo náměstí?

Jaký máte osobní názor na obchvat města? Bude opravdu v Lípě s ním lépe? Nedojde k zničení biotopů v okolí města a nepřijde tak Lípa o to nejlepší, co může návštěvníkům nabídnout?

Obchvat města prostě musí být. ŘSD plánuje zahájení druhé etapy v roce 2022, já bych ráda, kdybychom začali už v roce 2021. Provoz na silnici mezi Českou Lípou a Novým Borem i v Dubici po konci směny je dlouhodobě neudržitelný. Navíc je to stavba, která už dávno měla být hotová, kdyby nedošlo k tomu nešťastnému zastavení. Obchvat bude mít všechna potřebná povolení, včetně toho, který zkoumá vliv na životní prostředí. V tomto směru by tak krajina, rostliny ani zvířata neměli přijít k újmě. Bavíme se navíc také o vybudování cyklostezky mezi Novým Borem a Českou Lípou, a pokud se provoz na silnici I/9 zmírní, bude tato oblast přívětivější i pro cyklisty. Protože jet po cyklostezce v bezprostřední blízkosti hučící silnice není to pravé ořechové. Ve spolupráci s ŘSD pořádáme v úterý 5. listopadu od 16:00 veřejné setkání v KD Crystal, tak určitě přijďte, vše důležité o obchvatu se dozvíte tam.

Rada města už jednala o architektonické soutěži na revitalizaci Škroupova náměstí. Nevím, jestli vyjde tisková zpráva dříve, než naše společná rubrika, ale přesto se ptám: Můžete pustit nějakou zajímavou informaci o tom, jak by mohlo náměstí v budoucnu vypadat?

Věřím, že po skončení architektonické soutěže budeme přesně vědět, jak bude Škroupovo náměstí po rekonstrukci vypadat. Nyní spíš máme představu o tom, k čemu by mělo Škroupovo náměstí sloužit. Chceme určitě zachovat odpočinkový ráz tohoto náměstí. Měly by tam být vzrostlé stromy, které by poskytovaly dostatek stínu, také lavičky. Určitě chceme na náměstí omezit parkování. Přáli bychom si, aby náměstí dál sloužilo farmářským trhům i trhům jiného druhu, ale také třeba k pořádání kulturních akcí. Chceme proto na náměstí vybudovat veřejné WC v již stávajícím objektu i přívod vody, kde by si lidé mohli třeba umýt ruce nebo omýt ovoce, které si na trhu koupí, a mohli si jej na pohodlné lavičce ve stínu rovnou sníst. Věřím, že se nám podaří z náměstí vytvořit krásný, klidný kout v samotném srdci našeho města.  Ještě doplním, že kromě Škroupova náměstí počítáme i s rekonstrukcí přilehlé ulice Prokopa Holého a schodů, které vedou do ulice Jindřicha z Lipé.

Chápu, že City Cross Run město zviditelňuje, včetně televize. Slouží i k zviditelnění politiků. Ale kolik město ve skutečnosti stojí? Jaký podíl tvoří další veřejné peníze třeba z Libereckého kraje?

Celkový rozpočet závodu City Cross Run& Walk v letošním roce je cca 1,5 milionu Kč. Z rozpočtu města jde na tuto akci 600 tis. Kč, zbytek si musí organizátor akce, kterým je město zastoupené naší příspěvkovou organizací Sport, sehnat sám z jiných zdrojů. Liberecký kraj dal v letošním roce na tuto akci 300 tis. Kč.  Zbytek peněz jsme získali od soukromých sponzorů, z nichž nejvyšší částku věnovala firma Modus, jejímž areálem i běžci probíhali. Myslím, že se bývalému vedení podařilo založit hezkou tradici, ve které rádi pokračujeme a snažíme se závod postupně vylepšovat. To se odráží i na počtu registrovaných závodníků, kterých bylo v letošním roce 850, což je o 150 závodníků víc, než v roce 2018. Jsem ráda, že lidi akce baví.

Pročítal jsem zápis ze zasedání zastupitelů. Hodnotíte opozici ČSSD a ODS jako konstruktivní? Zvyšují výkon koalice, přicházejí s vlastními náměty?

Já osobně jsem typ člověka, který si rád poslechne názor druhých, přemýšlí o něm a svoje rozhodnutí změní, pokud uzná, že argumenty protistrany jsou pádné a lepší, než ty moje. Ti, kteří se mnou pracují, to vědí. V zastupitelstvu vždy bude opozice důležitá, protože by měla nabízet právě tento druhý pohled a nutit nás prověřovat, zda náš návrh je opravdu ten nejlepší možný. Mít odlišné názory na různé věci je přirozené. Zároveň si však vážím toho, že i přes rozdílné názory dokážeme v zastupitelstvu společně hlasovat pro důležité věci, jako je například rekonstrukce Kounicova domu pro DDM Libertin. Evergreenem každého zasedání zastupitelů je snaha opozice změnit jednací řád zastupitelstva. Jejich argumentem je, že popíráme demokracii. Přitom vždy dostali slovo a mohli vyjádřit svůj názor k projednávanému bodu. My se jednacím řádem jen snažíme zabránit zbytečně dlouhým bezpředmětným diskusím a vzájemnému osočování.

Prostor pro vaše téma:

Zásady pro označování budov, názvů ulic a veřejných prostranství

V radě města jsme schválili zásady pro označování budov, názvů ulic a veřejných prostranství v České Lípě. V těchto zásadách je jasně definováno, jak by měly vypadat cedulky s čísly popisnými, evidenčními a názvy ulic. Dodržovat tento vzor chceme především v městské památkové zóně, mimo ni lze jako číslo popisné použít i tabulku nebo umělecky ztvárněné číslo mimo schválený vzor. V centru města by mělo číslo popisné viset na bílé smaltované cedulce s červeným písmem, názvy ulic by měly být na červené smaltované ceduli s bílým písmem. Když se podíváte na ulice v centru města, jejich vzhled tomuto vzoru neodpovídá. Chceme však v městském rozpočtu vyčlenit prostředky, abychom mohly špatné cedule postupně měnit a byly v centru města sjednocené.

alt