Což takhle dát si… Míša řezy

Verze pro tisk |

S koncem léta a nastávajícími chladnými dny je potřeba začít „bojovat“ proti špatné náladě. Docela dobře to jde někde v teple, s kávou, teplým čajem... a třeba kouskem dobrého moučníku. Právě tento je ideální, sice žádná dieta, ale zato moc dobrý.

Pokud máte rádi nanuk Míša, je to jasná volba. Vyšší kalorickou hodnotu může vyvážit fakt, že je bez průmyslových tuků a éček... a taky mouky tam moc není, 6 lžic. Zkoušela jsem i verzi úplně bezlepkovou, taky to jde, ale trochu té mouky prostě potřeba je.

Míša řezy

těsto:
6 vajec
6 lžic moučkového cukru
6 lžic polohrubé mouky
4 lžíce kakaa
½ lžičky jedlé sody
6 lžic oleje
5 lžic horké vody

krém:
250 g másla
500 g tvarohu (dávám polotučný, nejlépe kostky)
vanilka

poleva:
1 tabulka hořké čokolády (nejméně 50 % kakaa)
máslo na rozpuštění čokolády

Předehřejeme si troubu na 170 °C a plech o rozměrech cca 20×30 cm vyložíme pečicím papírem. Vejce rozklepneme, z bílků uděláme pevný sníh. Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem a poté pomalu přidáváme horkou vodu. Sypké přísady smícháme a střídavě s olejem zašleháváme do těsta. Nakonec lehce vmícháme sníh a vlijeme na plech, pečeme cca 15-20 min. Po upečení nechávám chvilku dojít v polootevřené troubě, aby piškot „nesedl“.

Na krém vyšleháme máslo s cukrem, poté pomalu přidáváme tvaroh, oboje o pokojové teplotě. Pokud se stane, že krém nebude úplně hladký, použiju tyčový mixér a to by bylo, aby tam zbyly nějaké hrudky. :-)

Na vychladlý piškot namažeme tvarohový krém, stěrkou uhladíme a dáme chladit. Mezitím si rozehřejeme ve vodní lázni čokoládu s máslem a moučník rovnoměrně polijeme a dáme do lednice.

Před krájením na chvilku vyndáme, pokud bude poleva hodně ztuhlá, bude se při krájení lámat a kousky nebudou vypadat tak dobře. 

alt
alt
Nahoru